Jak zrobić ser biały w domu
Jak zrobić ser biały w domu? Domowy twaróg zachwyca delikatnym smakiem i jest cennym źródłem wartościowego białka. Jak zrobić domowy twaróg? Dlaczego warto samodzielnie przygotowywać produkty mleczne?
Jak zrobić ser biały w domu
Dostępne w sklepach sery, jogurty czy kefiry często zawierają liczne chemiczne dodatki, które obniżają ich wartość odżywczą. Jeżeli postaramy się i kupimy dobre mleko możemy sami przygotować bardzo smaczny i zdrowy twaróg, który będzie wartościowym składnikiem np. pożywnego śniadania.
Domowy wyrób serów
Domowy twaróg przygotować możemy zarówno ze słodkiego, jak i kwaśnego mleka. Ten pierwszy idealnie nadaje się, jako dodatek do kanapek i zachwyca naprawdę subtelnym smakiem. Możemy go podawać zarówno na słodko, jak i na ostro i słono.
Z innej kategorii temat: Kalafior właściwości odżywcze
Jak zrobic ser bialy
Twaróg przygotowany z kwaśnego mleka jest bardziej wyrazisty w smaku i na pewno trafi w gusta osób szukających smaków dzieciństwa. Wymieszany z odrobiną śmietany, szczypiorkiem lub dymką i czosnkiem wyśmienicie smakuje ze świeżymi bułkami, także domowej roboty.
Podstawą dobrego sera jest oczywiście świeże lub pasteryzowane mleko o zawartości tłuszczu minimum 3,2 %. Mleko odtłuszczone oraz UHT nie powinno być używane do produkcji sera.
Ser z kwaśnego mleka
Jak zrobić ser ze słodkiego mleka? Do przygotowania twarogu ze słodkiego mleka potrzebujesz – zawierający żywe kultury bakterii kefir lub inny fermentowany napój mleczny, wysoki garnek, drobne sito lub durszlak, gazę, ewentualnie ściereczkę kuchenną (nie może pozostawiać kłaczków) lub nową i wcześniej przepłukaną w gorącej wodzie oraz wysuszoną tetrową pieluchę oraz dużą miskę, na której położysz sito.
Składniki na biały ser:
- 3 litry świeżego mleka o zawartości tłuszczu 3,5 % – z tej porcji mleka otrzymasz średnio pół kilo białego sera
- ½ litra kefiru, naturalnego jogurtu lub maślanki – w składzie produktu nie powinno być żadnych sztucznych dodatków jedynie mleko i żywe kultury bakterii
Jak zrobic ser z mleka
Sposób przygotowania: W wysokim garnku zagotuj mleko. W momencie, gdy zacznie się podnosić zmniejsz gaz lub przestaw garnek na najmniejszy palnik. Dodaj kefir, jogurt lub maślankę i delikatnie zamieszaj całość od brzegów ku środkowi garnka tak, aby składniki się połączyły. Gotuj do momentu oddzielenia się serwatki i sera.
Zdejmij garnek z ognia, sito lub durszlak połóż na misce i wyłóż je gazą lub ścierką. Wlej zawartość garnka i poczekaj aż cała serwatka ścieknie do miski. Lekko odciśnij ser dociskając go łyżką do dna sita. Wyciąg ściereczkę wraz z pozostałym na niej serem, gdy już cała serwatka znajdzie się w misce. Nie odciskaj sera zbyt mocno, bo stanie się twardy.
Może cię zainteresować: Słodki ziemniak przepisy
Jak zrobić ser w domu
Gotowy ser należy przechowywać w lodówce owinięty wilgotną ściereczką, aby nie wysychał; nadaje się także do mrożenia w woreczkach próżniowych lub pojemnikach do żywności.
Jak zrobić ser z kwaśnego mleka? Do przygotowania sera z kwaśnego mleka potrzebujesz 3 litry zsiadłego mleka – z takiej porcji mleka otrzymasz około 1 kg gotowego twarogu.
Twarożek przepis
Na początku należy świeże lub pasteryzowane mleko przelać do dużego garnka i pozostawić w pokojowej temperaturze do ukwaszenia na około 2-3 dni. W trakcie kwaszenia się mleka należy zbierać wytrącającą się na jego powierzchni śmietanę. Mleka nie powinniśmy mieszać. Gotowe kwaśne mleko możemy poznać po tym, że dokładnie widać jego poszczególne warstwy – serwatkę na dole garnka i gęstą, zsiadłą część powyżej.
Kolejnym etapem wyrobu sera jest podgrzewanie zsiadłego mleka. W tym celu stawiamy garnek z zsiadłym mlekiem na najmniejszym palniku i bardzo delikatnie podgrzewamy od czasu do czasu mieszając cedzakową łyżką od brzegów garnka ku środkowi. Generalnie im wolniej mleko będzie się „gotować”, tym delikatniejszy twaróg otrzymamy.
Mleko nie może się zagotować – należy podgrzać je do temperatury około 40 – 45 stopni Celsjusza (temperaturę możemy sprawdzić termometrem kuchennym lub „na oko” palcem – mleko nie może parzyć).
Co zrobić z białego sera
Po osiągnięciu pożądanej temperatury zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygnie wybieramy łyżką cedzakową powstały skrzep i przekładamy na sito wyłożone gazą lub ściereczką i odcedzamy z serwatki.
Na koniec wyciskamy ser w ścierce, a jeżeli lubimy twardy twaróg, który możemy bez problemu kroić na kostki lub plastry po odciśnięciu zawijamy ser w ściereczkę, kładziemy na sito i obciążamy np. talerzem. Ser należy przechowywać w lodówce nie dużej niż 10 dni.