Kalafior właściwości odżywcze
Kalafior dietetycznie – należą one do grupy warzyw o wyjątkowych wartościach odżywczych. Oprócz szeregu witamin i minerałów posiadają także właściwości bakteriobójcze oraz pomagają chronić nasz organizm przez nowotworami.
Kolorowy kalafior
Kalafior stanowi cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C, A oraz witaminy K chroniącej przed krwotokami. Warzyw to dostarcza także potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza.
Przeczytaj także: Co poprawia nastrój
Kalafior właściwości lecznicze
Zawarte w kalafiorze witaminy i minerały powodują, że częste spożywanie tego warzywa znacznie wpływa na nasze zdrowie i pozwala uzupełnić niedobory kluczowych dla prawidłowego działania organizmu związków. Z racji swoich właściwości wzdymających kalafiory powinny być ostrożnie spożywane przez osoby posiadające problemy trawienne.
Kalafior składniki odżywcze
Zawarte w kalafiorach związki siarki, które odpowiadają za charakterystyczny zapach warzywa w czasie gotowania stanowią broń przed atakami bakterii chorobotwórczych i zapobiegają powstawaniu wrzodów. W kalafiorze znajdziemy także sulforafan, który pomaga walczyć z komórkami nowotworowymi, zapobiega przerzutom oraz chroni przed powstaniem nowotworu.
Temat, który może cię zainteresować: Niedobór potasu i magnezu
Kalafior wartości – powinny stanowić jeden ze składników zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Warzywo to możemy spożywać po ugotowaniu, jako dodatek do dań mięsnych i jarskich, składnik zup czy sałatek. Młode kalafiory możemy także po dokładnym oczyszczeniu i umyciu spożywać w postaci surowej, dzięki czemu unikniemy strat cennych witamin w czasie obróbki termicznej.
100 gram tego warzywa zawiera około 23 kalorie oraz około 2g białka, 4g węglowodanów.