Zdrowe płatki śniadaniowe
Domowe płatki śniadaniowe zalane mlekiem lub jogurtem są nie tylko łatwe do przygotowania, ale też smaczne i powszechnie uznawane za zdrowe. W ofercie sklepów pojawia się coraz więcej tego rodzaju produktów.
Temat, który może cię zaciekawić: Jak skutecznie wybielić zęby
Jakie płatki na odchudzanie
Problem jedynie polega na tym, iż odkąd nazwą – płatki śniadaniowe – określono wszystkie rodzaje chrupek kukurydzianych, konsumenci sięgają zarówno po te czysto zbożowe, jak i pokryte czekoladą, posypane cukrem i wzbogacone innymi dodatkami. A czy te, na pewno są zdrowe?
Najzdrowsze śniadanie
Płatki owsiane a zdrowie
Zdrowe płatki śniadaniowe, powinny być stworzone z ziaren zbóż takich jak owies, pszenica, jęczmień, żyto czy kukurydza i ryż. Nic poza tym nie powinno się w nich znajdować. Takie płatki nie podlegają szczególnemu przetworzeniu, gdyż opiera się ono wyłącznie na usunięciu z ziarna wszelkich łusek i sprasowaniu go.
Jakie płatki na śniadanie
Dzięki temu wszystkie wartości z jakich słynie nie ulatniają się, a pozostają w nich. Najbardziej wartościowe płatki wymagają ugotowania albo moczenia przez około 12 godzin. Dopiero później można przejść do konsumpcji. Wszystkie te, które nazywane są płatkami błyskawicznymi, są już po pewnych obróbkach, przez co ich wartość znacznie zmniejsza się.
Płatki śniadaniowe dla dzieci
Cenną wartością płatków śniadaniowych jest błonnik. To on odpowiada za poprawę perystaltyki jelit, zapobiega zaparciom, a nawet chroni przed nowotworem jelita grubego. Poza tym wpływa na usprawnienie metabolizmu, obniża stężenie glukozy. Co dla niektórych ważne, szybko minimalizuje uczucie głodu i wydłuża je.
Musli bez cukru
Aby płatki śniadaniowe miały wartość, najlepiej spożywać je w czystej postaci, nieprzetworzonej. Jeżeli ktoś ma ochotę na połączenie z dodatkami, każdy sam może dorzucić do nich orzechy albo naturalne owoce pochodzące ze sprawdzonego źródła, należy tylko pamiętać że orzechy są naprawdę zdrowe ale bardzo kaloryczne, więc nie są dobrym pomysłem przy odchudzaniu. Im więcej dodatków w płatkach z paczki, tym mniej wartości się w nich znajduje.