Przepis na likier kokosowy
Likier malibu przepis – Coraz chętniej przygotowujemy likiery domowe i nalewki, które uświetniają swym smakiem przyjęcia oraz pozwalają zrelaksować się po ciężkim dniu. Jednym z najpopularniejszych i uwielbianych, nie tylko przez kobiety, likierów jest likier kokosowy, którego niepowtarzalny smak pozwala na chwilę zapomnieć o szarej rzeczywistości i przenieść się w egzotyczne klimaty karaibskich plaż. Likier kokosowy możemy przygotować na kilka sposobów.
Jeżeli użyjemy do niego spirytusu będzie bardziej wyrazisty w smaku i mocniejszy, a przygotowany na bazie czystej wódki doskonale sprawdzi się także, jako dodatek do deserów np. lodów lub owoców.
Przepis na malibu kokosowe
Likier kokosowy może różnić się także składnikami do niego użytymi. Najczęściej przygotowujemy go na bazie kokosowych wiórków oraz słodzonego mleka skondensowanego. Poniżej znajdziecie trzy różne przepisy na drinki z malibu – warto wypróbować wszystkie i wybrać swój ulubiony. Poniżej jak zrobić dobrego drinka.
Z INNEJ KATEGORII: Ile kalorii ma jedna kromka chleba
Likier kokosowy tradycyjny
Składniki:
- 500 ml spirytusu
- 40 dkg wiórków kokosowych
- 350 – 400 ml mleczka kokosowego
- 1, 5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 0, 5 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
Drink z mlekiem kokosowym
Wiórki kokosowe wsypać do słoja i zalać spirytusem wymieszanym z mleczkiem kokosowym. Całość szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne oraz ciemne miejsce na minimum 7 dni. Przygotowaną miksturę powinniśmy codziennie wymieszać poprzez energiczne potrząsanie słojem.
Mleczko kokosowe drink
Po naciągnięciu przecedzić przez drobne sito lub gazę i dokładnie odcisnąć pozostałe wiórki z resztek płynu. Przelać do blendera, dodać mleko skondensowane i dokładnie zmiksować.
Tak przygotowany likier możemy przechowywać przez dłuższy czas w lodówce. Pozostałe wiórki kokosowe doskonale nadają się wzbogacenia smaku ciast i ciasteczek lub możemy z nich wykonać domowe praliny.
Przepis na malibu z mlekiem skondensowanym
Konsystencję oraz słodkość likieru kokosowego możemy regulować poprzez zmniejszenie lub zwiększenie proporcji mleczka kokosowego i mleka skondensowanego.
Likier kokosowy na wiórkach kokosowych
Składniki:
- 500 ml wódki lub 250 ml spirytusu
- 30 dkg wiórek kokosowych
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1, 5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
Mleko kokosowe drink
Wiórki zalać wódką lub spirytusem i odstawić na minimum 7 dni codziennie mieszając. Przecedzić i połączyć z mlekiem skondensowanym w blenderze. Przelać do butelek i przechowywać w lodówce.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Koktajle oczyszczające przepisy
Likier kokosowy z mleczka kokosowego
Składniki:
250 ml wódki
200 ml mleczka kokosowego
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
Drinki z malibu przepisy
Mleczko kokosowe dokładnie wymieszać z wódką, aby nie było grudek. Dodać mleko skondensowane i zmiksować. Przelać do butelki i pozostawić na kilka dni w ciemnym i chłodnym miejscu żeby składniki się „przegryzły”.
Likier kokosowy możemy dopasować do naszego gustu poprzez zmianę proporcji składników. Mniej słodki smak otrzymamy zastępując część mleka słodzonego niesłodzonym. Proporcja mleka skondensowanego wpływa także na gęstość likieru.
Drinki malibu z mlekiem kokosowym na samym mleczku jest mniej intensywny w smaku bardziej wodnisty, dlatego możemy dla jego zagęszczenia dodać dodatkową porcję mleka skondensowanego.
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: Wzory sukienek na wesele
Mleko z wódką
Likier kokosowy doskonale orzeźwia w upalne dni i świetnie komponuje się z letnimi deserami. Z powodzeniem możemy go także stosować, jako bazę ponczu do tortów oraz dodatek do „pijanych” lodów, ciasteczek czy urozmaicenie smaku innych deserów. nalewka z kokosa
Smacznego!