Dieta na przeziębienie
Dieta na przeziębienie – sprawdź, jak poradzić sobie z jesiennymi infekcjami, dzięki wsparciu odpowiednio skomponowanej diety!
Przeziębienie jak leczyć?
Zastanawiasz się, jak leczyć przeziębienie? Oprócz farmaceutyków w pokonaniu infekcji może pomóc także dieta, która będzie bogata w białko witaminy, minerały oraz naturalne związki przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe, napotne czy wykrztuśne.
Leczenie przeziębienia to konieczność, gdyż przechodzona choroba może zakończyć się wieloma powikłaniami na przykład zapaleniem oskrzeli czy zapaleniem zatok. W aptece znajdziesz wiele środków na przeziębienie, jednak bez odpowiedniego odżywiania na pewno szybko nie powrócisz do zdrowia.
Co jeść podczas przeziębienia?
Matka natura daje nam wiele skutecznych środków na przeziębienie np.:
- Czosnek – jedzony na surowo działa zabija bakterie oraz wirusy;
- Kwiat lipy – herbata z lipy działa napotnie, przeciwgorączkowo oraz ułatwia pozbycie się nadmiaru wydzieliny z oskrzeli;
- Kwiat czarnego bzu – podnosi odporność organizmu, obniża gorączkę;
- Sok malinowy – obniża gorączkę, rozgrzewa oraz łagodzi kaszel;
- Kwiat rumianku – działa przeciwzapalnie; idealny do domowych inhalacji;
- Sok z aronii – zawiera dużo witaminy C;
- Syrop z cebuli (syrop z czosnku i cebuli) – pozwala pozbyć się kaszlu, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie;
- Tarty imbir – rozgrzewa, ułatwia odkrztuszanie, wzmacnia odporność;
- Tymianek – napar z suszonego tymianku używany jest do płukania chorego gardła – zmniejsza ból i stan zapalny;
- Goździki – działają rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwzapalnie – naparem z goździków można płukać gardło;
- Nalewka z bursztynu – bursztyn w postaci domowej nalewki warto stosować do nacierania klatki piersiowej i pleców oraz nadgarstków, skroni i stóp podczas gorączki, gdyż zmniejsza temperaturę ciała. Kilka kropli nalewki można także dodawać do herbaty;
- Miód – naturalny antybiotyk – pozwala nawilżyć gardło, leczy stan zapalny błony śluzowej oraz rozgrzewa organizm – nie należy dodawać miodu do gorących napojów.
Co jeść na przeziębienie?
Podczas przeziębienia zwykle nie mamy apetytu, jedna nie można całkowicie unikać posiłków. Przy bólu gardła, gorączce i katarze oraz dolegliwościach jelitowych, które mogą także przytrafić się podczas przeziębienia, warto sięgać po lekkostrawne potrawy, zupy np. rosół, rozgrzewające dania jednogarnkowe, kaszę kus-kus z warzywami, kaszę jaglaną, świeże owoce oraz warzywa, naturalne soki owocowe, zawierające probiotyki napoje mleczne np. kefir i maślankę. Dobrym daniem na śniadanie podczas przeziębienia są płatki owsiane ugotowane na wodzie z dodatkiem mleka oraz świeżych owoców.
Zioła na przeziębienie
Stosując lekkostrawną i bogatą w składniki odżywcze dietę oraz zioła na przeziębienie znacznie szybciej pokonasz chorobę i unikniesz ewentualnych powikłań nieleczonego przeziębienia. Pamiętaj, ze stosując wszelkie naturalne środki przeciwgorączkowe i napotne (lipa, malina itp.) oraz rozgrzewające przyprawy, jak imbir czy goździki nie możesz wychodzić z domu, gdyż możesz nabawić się jeszcze gorszej choroby!