Kefir z grzybka tybetańskiego
Grzybek tybetański przepisy
Najprostszym sposobem na samodzielne przygotowanie smacznego i zdrowego domowego kefiru jest skorzystanie z tzw. grzybków tybetańskich.
Grzybek chiński
Grzybek tybetański, grzybek japoński lub inaczej ziarna kefirowe to symbiotyczne kultury bakterii, dzięki którym mleko zaczyna fermentować i możemy rozkoszować się orzeźwiającym smakiem i wyjątkowymi właściwościami kefiru.
Grzybki kefirowe gdzie kupić
Kefir przygotowany z pomocą grzybków tybetańskich posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. Domowy kefir jest przede wszystkim źródłem naturalnych bakterii probiotycznych, które m.in. zasiedlają układ pokarmowy i spełniają ważną rolę ochrony organizmu przed atakami drobnoustrojów. Z tego względu kefir jest szczególnie polecany osobom stosującym antybiotyki – wykazuje skuteczne działanie osłaniające naturalną florę bakteryjną i zapobiega jej niszczeniu.
Właściwości kefiru
Oprócz cennych dla zdrowia żywych kultur bakterii i drożdży kefir dostarcza także wielu witamin i minerałów m.in. witamin z grupy B, witaminy K, kwasu foliowego, wapnia, magnezu i fosforu. Spożywany codziennie wzmacnia odporność organizmu, wspomaga procesy detoksykacyjne, łagodzi objawy alergii, wzmacnia układ sercowo – naczyniowy, usprawnia funkcjonowanie nerek, poprawia trawienie i łagodzi objawy choroby wrzodowej oraz zabezpiecza przed grzybicą.
Grzybek tybetański odchudzanie
Z pomocą grzybka tybetańskiego przygotujemy kefir nie tylko z mleka krowiego. Dodany do mleka sojowego lub kokosowego pozwoli cieszyć się wyjątkowym smakiem i właściwościami kefiru także osobom, które zrezygnowały ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Co ważne kefir nadaje się także dla osób z nietolerancją laktozy i może być spożywany przez alergików.
Losowo wybrany: Zdrowe płatki śniadaniowe
Jak zrobic kefir
Podczas przygotowywania kefiru z grzybka tybetańskiego nie należy używać metalowych naczyń oraz sztućców. Na początek ziarna kefirowe musimy dokładnie wypłukać na plastikowym sitku z resztek mleka. Następnie do szklanego słoika dodajemy wypłukany grzybek oraz świeże lub pasteryzowane mleko w proporcji 2 łyżki grzybka na szklankę mleka. Do produkcji kefiru możemy użyć dowolnego mleka zwierzęcego (krowie, kozie) lub mleka roślinnego.
Grzybek tybetański przechowywanie
Słoik z mlekiem przykrywamy gazą i zabezpieczamy ją gumką, a następnie odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie należy kilkakrotnie, delikatnie potrząsnąć słoikiem, aby przemieszać jego zawartość.
Z innej kategorii: Jak powiększyć biust metody naturalne
Po 24 godzinach otrzymujemy gotowy kefir, jednak zanim zaczniemy się nim delektować należy zawartość słoika przemieszać drewnianą lub plastikową łyżką i przecedzić. Pozostałe na sicie ziarna kefirowe możemy użyć ponownie.
Kefir na odchudzanie
Domowy kefir z grzybka tybetańskiego ma tę zaletę, że nie znajdziemy w nim żadnych dodatków i ulepszaczy. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz cennym właściwościom leczniczym pozwoli zadbać o zdrowie i doda sił witalnych oraz stanie się źródłem wartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz pozwala szybciej pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.