Proteiny co to jest

3daa09101ecff6e33af6d4d00917ac01

Co to są proteiny? Czyli białka stanowią podstawowy składnik budulcowy każdego organizmu. Dlaczego proteiny są tak ważne dla naszego zdrowia? Jakie produkty spożywcze są źródłem pełnowartościowych białek?

Co to są proteiny?

Proteiny oprócz funkcji budulcowych spełniają także szereg innych ról w naszym organizmie. To z białek syntetyzowane są ważne dla naszego zdrowia aminokwasy, w tym aminokwasy egzogenne, które ze względu na to, iż organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Białka biorą udział także w kluczowych dla naszego zdrowia procesach biologicznych, bez ich obecności nie mogą zachodzić m.in. przemiany metaboliczne, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Wybrany losowo temat: Dieta na wypadanie włosów

Białko serwatki

Co to jest białko serwatkowe? Są to proteiny budują narządy wewnętrzne, mięśnie, ścięgna, skórę, włosy oraz wchodzą w skład ważnych hormonów i enzymów, dlatego nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie. Warto pamiętać, że proteiny pomagają przyśpieszać przemianę materii oraz są niezbędnym składnikiem do produkcji przeciwciał odpornościowych, dzięki którym możemy walczyć z chorobotwórczymi bakteriami oraz wirusami i zwalczać toczące się w organizmie infekcje.

Odzywki proteinowe

W dużym uproszczeniu białka warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz decydują o wzroście i rozwoju komórek oraz tkanek – ich brak w diecie powoduje zaburzenia wzrostu i rozwoju organizmu oraz w negatywny sposób wpływa na jego pracę. Rezygnując ze spożywania protein obniżamy odporność organizmu, spowalniamy przemianę materii oraz zaburzamy podstawowe procesy biologiczne, które zachodzą w ludzkim organizmie.

Proteiny w jedzeniu

Produkty spożywcze dostarczają nam niezbędne białko, jednak nie wszystkie zawierają proteiny, które są źródłem cennych dla zdrowia aminokwasów egzogennych. Pełnowartościowe białko, które zawiera komplet aminokwasów egzogennych znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, jednak nie oznacza to, że białko roślinne nie jest ważne dla naszego zdrowia. Dobrze skomponowana dieta powinna zawierać zarówno roślinne, jak i zwierzęce białko, które będzie pochodziło z różnorodnych produktów, gdyż tylko zróżnicowana dieta jest w stanie zapewnić nam wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze.

Może cię zaciekawić: Siemię Lniane na odchudzanie

Produkty bogate w proteiny

Proteiny w diecie powinny stanowić około 15% dziennej dawki kalorii. Oznacza to, że dorosły człowiek, który nie ma ani nadwagi, ani niedowagi powinien codziennie dostarczyć do organizmu około 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała. Największe zapotrzebowanie na białko występuje u osób z niedowagą, sportowców i aktywnych fizycznie, dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania oraz kobiet w ciąży i matek karmiących. Niedobory białka w diecie, zwłaszcza w przypadku wymienionych powyżej osób skutkuje poważnymi zaburzeniami w pracy organizmu i może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych.

Co zawiera proteiny?

Pełnowartościowe białko znajdziemy przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego czyli w mięsie, nabiale oraz jajkach. Wybierając te produkty należy sięgać przede wszystkim po te, które zawierają duże ilości protein i niewiele szkodliwego dla zdrowia i wyglądu sylwetki tłuszczu np. białe mięso drobiowe, królika, cielęcinę, ryby i owoce morza, fermentowane przetwory mleczne np. kefir, jogurt naturalny, twaróg i maślankę.

Z innej kategorii: Ewa Chodakowska odchudzanie

Do diety warto włączyć także białko roślinne w postaci roślin strączkowych np. fasoli oraz soi, soczewicy, cieciorki, nasion i pestek, orzechów oraz innych zamienników białka zwierzęcego, których często unikamy w codziennym menu.

Pokarmy bogate w białko

Białko zwierzęce produkty – zastanawiasz się ile białka znajduje się w 100 g pokarmów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego? Sprawdź poniżej i skomponuj codzienną dietę, która pozwoli zaspokoić zapotrzebowanie Twojego organizmu na proteiny.

Tabela produktów wysokobiałkowych

Produkt Białko w 100g Kcal w 100g
Baranina 18 232
Boczek wędzony 24,6 597
Cielęcina 20,5 105
Dorsz 17,7 70
Gęś 28 323
Halibut 20,1 98
Indyk pierś 21,3 109
Indyk udziec 19,5 118
Jajo kurze 12,5 150
Jogurt naturalny 0% 4,2 42
Kaczka 13,5 331
Karp 17,5 122
Kurczak piersi 19,3 100
Kurczak udo 17,8 125
Łosoś 19,9 201
Makrela 22,7 222
Mintaj 16,6 72
Polędwica wołowa 20,1 112
Pstrąg 19,2 96
Sardynki w oleju 20,6 302
Schab 21 174
Ser biały chudy 19,8 98
Ser biały półtłusty 18,7 132
Ser topiony 18,4 238
Ser żółty (edamski) 25,8 282
Szczupak 18,4 81
Szprot wędzony 19,3 243
Szynka surowa 14,4 214
Śledź 19,8 218
Tuńczyk 22 97
Produkt Białko w 100g Kcal w 100g
Pestki dyni 24,5 556
Fasola biała 21,4 346
Groch 23,8 349
Kasza gryczana 12 359
Kasza jaglana 10,5 346
Mak 20,1 478
Migdały 20 572
Orzechy Arachidowe 25,7 595
Orzechy ziemne 26 470
Pistacje 20,8 618
Słonecznik pestki 22,5 580
Soja 34,9 442

 

Jeden komentarz do “Proteiny co to jest

  • 29 marca 2017 o 23:10
    Bezpośredni odnośnik

    W wielkim skrócie, proteiny to białko a białko to budulec mięśni im więcej wysiłku mamy tym więcej budulca potrzebujemy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *