Przepis na placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z cukinią to doskonały pomysł na szybki obiad? Placuszki z kabaczka to także sprytny sposób na przemycenie porcji wartościowych warzyw naszym pociechom. Jak przygotować smaczne placki ziemniaczane z cukinią?
Jeżeli znudziły Ci się tradycyjne placki ziemniaczane, to warto wypróbować nową wersję tego dania. Dla urozmaicenia możemy przygotować nie tylko placki ziemniaczane z cukinią, ale także kotlety z cukini.
Co mozna zrobic z cukinii?
Cukinia, choć nie posiada specjalnie wyrazistego smaku, doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. W sezonie warto wykorzystać ją do urozmaicenia różnych przepisów np. gulaszu z warzywami, jako dodatek do grillowanego mięsa czy składnik zup jarzynowych. Cukinia doskonale smakuje także w postaci faszerowanej np. mielonym mięsem oraz nieśmiertelne leczo.
Warto przeczytać: Dieta na wypadanie włosów
Placuszki z kabaczka możemy przygotować przez cały rok – obecnie bez problemu kupimy cukinię poza sezonem, więc szukając pomysłu na nieco inny obiad warto wykorzystać tą możliwość i spróbować zdrowszej wersji placków ziemniaczanych.
Placki cukiniowe możemy podawać ze śmietaną lub różnymi sosami i gulaszem. Doskonale smakują także zapieczone w piekarniku z pomidorami i mozzarellą oraz świeżymi ziołami.
Przepis na placuszki z cukinii jest bardzo prosty i niewiele różni się sposobem przygotowania od tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Z innej kategorii: Jak leczyć zajady w kącikach ust
Jak zrobic placki z cukinii?
Placki ziemniaczane z cukinią przepis – składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg cukinii
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- świeży szczypiorek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Ziemniaki i cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa delikatnie solimy i odsączamy na sicie. Dodajemy jajko, śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku, startą cebulę, posiekany szczypiorek i mąkę oraz przyprawy.
Losowo wybrany temat: Jakie herbaty na odchudzanie
Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, po usmażeniu odsączamy z oleju na ręczniku papierowym. Podajemy na słodko z cukrem lub mięsem, warzywami, gulaszem oraz różnymi sosami.
Smacznego!
Ja robię w podobny sposób i zdecydowanie mogę polecić ten przepis, placuszki wychodzą bardzo pyszne jak doda się odrobinę cukinii