Co to są puste kalorie

chamburger-puste-kalorieTo one odpowiadają za nadmierne przybieranie na wadze – puste kalorie ukrywają się w większości chętnie spożywanych przez nas produktów i niestety widocznie szkodzą naszej sylwetce. Jak uniknąć pustych kalorii?

Terminem „puste kalorie” określa się całkowicie bezwartościową pod względem odżywczym żywność, której cechą charakterystyczną jest bardzo duży stopień przetworzenia. Z tego względu nie dostarcza ona do organizmu żadnych cennych dla zdrowia składników, a jedynie powoduje szybki przyrost wagi ciała i zwiększa apetyt.

Z innej kategorii: Jak powstrzymać apetyt na słodycze

Kalorie w jedzeniu

Żywność przetworzona cechuje się bardzo negatywnym wpływem na nasze zdrowie. Pełna tłuszczu, cukrów, słodzików oraz sztucznych polepszaczy i konserwantów jest główną przyczyną nadwagi, a często spożywana sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II, podwyższa poziom złego cholesterolu oraz powoduje nadciśnienie.

Kcal co to jest

Co ciekawe coraz częściej całkowicie nieświadomie sięgamy po istne bomby kaloryczne decydując się na zakup produktów z nazwy przeznaczonych dla osób na diecie. W efekcie zamiast dbać o zdrowie sprzyjamy nadwadze i otyłości oraz uzależniamy się od ciągłego podjadania.

Puste kalorie produkty

Osoby stosujące dietę bogatą w puste kalorie bardzo często nie mają na nic siły i cierpią z powodu chronicznego zmęczenia. Dzieje się tak z powodu wysokiego indeksu glikemicznego produktów zawierających puste kalorie. Sięgając po tego typu żywność natychmiast odczuwamy lepsze samopoczucie i chwilowo zabijamy głód oraz niwelujemy senność, jednak już po kilkunastu minutach znowu jesteśmy głodni, a nasza sprawność umysłowa drastycznie spada. Powodem takiego stanu są nagłe skoki poziomu glukozy we krwi prowadzące do zaburzeń funkcjonowania trzustki oraz mające bezpośredni wpływ na magazynowanie tkanki tłuszczowej.

Tabele kalorii produktów

Głównym źródłem pustych kalorii są:

  • Słodycze i słone oraz słodkie przekąski m.in. chipsy i smakowe chrupki kukurydziane
  • Wyroby cukiernicze
  • Białe pieczywo i produkty z białej mąki
  • Fast foody
  • Gotowe dania np. zupy w proszku, dania instant, dania w słoikach i wyroby garmażeryjne
  • Produkty jogutropodobne np. desery jogurtowe, słodkie serki, sery topione, serki do smarowania z dodatkiem tłuszczu roślinnego

Tak naprawdę większość chętnie spożywanych przez przeciętnego człowieka produktów spożywczych zawiera mniejszą lub większą ilość pustych kalorii. Wędliny, pasztety, konserwy, przyprawy, a nawet produkty z nazwy zdrowe, np. soki owocowe czy chociażby wyglądające na pełnoziarniste pieczywo, które tak naprawdę zawiera jedynie białą mąkę powodują, że nasza waga stale wzrasta.

Warto przeczytać także: Jak oszukac głód

Chcąc uniknąć przybierania na wadze konieczna jest zmiana podejścia do jedzenia oraz samej diety. Sięgając po jak najmniej przetworzone produkty spożywcze oraz czytając etykiety szybko wyeliminujemy z naszego jadłospisu szkodzące zdrowiu i sylwetce produkty. Ważne jest, aby świadomie podchodzić do jedzenia i podczas zakupów odkładać na półkę produkty o długim składzie, w którym na pierwszych miejscach znajdziemy cukier, słodziki, tłuszcz oraz wodę.

Zdrowe kalorie

Zdrową alternatywą dla pustych kalorii jest naturalna żywność, która nie została poddana procesom nadmiernej obróbki. Pełne ziarna, gruboziarniste kasze, ciemny ryż, orzechy, owoce i warzywa, pełnoziarniste pieczywo, naturalne soki bez cukru, domowe słodycze oraz naturalny nabiał dostarczają znacznie mniej kalorii i co najważniejsze stanowią źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Zmieniając sposób odżywiania i rezygnując z kolejnych przekąsek znacząco obniżamy ryzyko nadwagi i otyłości oraz ograniczamy ryzyko uzależnienia się od jedzenia, które potrafi w równie destrukcyjny sposób oddziaływać na naszą psychikę, jak alkohol czy narkotyki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *