Fruktoza właściwości

frukto

W czym jest fruktozaWęglowodany stanowią podstawowe paliwo dla naszego mózgu. Fruktoza, czyli cukier owocowy to jeden z cukrów prostych, które często spożywamy w nadmiarze. Czy fruktoza jest zdrowa? Jakie właściwości posiada?

Fruktoza w owocach

Fruktoza naturalnie występuje w owocach, jednak obecnie znajdziemy ten cukier w większości produktów spożywczych. Czy spożywanie nadmiaru fruktozy jest szkodliwe dla naszego zdrowia?

MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ TEMAT: Jak powstrzymać apetyt na słodycze

Czy fruktoza jest zdrowa

Jak pokazują badania nadmierne spożycie fruktozy może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób m.in. cukrzycy typu II oraz powoduje nadawę i otyłość, dlatego należy zwrócić większą uwagę na to, czym słodzone są spożywane przez nas produkty spożywcze. Wprawdzie w porównaniu do białego cukru rafinowanego szkodliwość fruktozy jest nieco mniejsza, jednak nie oznacza to, że bez żadnej kontroli możemy codziennie sięgać po słodzone nią napoje gazowane, soki czy przetwory, w tym dżemy.

zawartosc2Dieta bez fruktozy

Problem nadmiernego spożycia cukru przyjął globalne oblicze. Coraz częściej słyszymy, że biały cukier stanowi jedną z głównych przyczyn pogarszania się naszego stanu zdrowia. Z tego względu wiele osób zastąpiło go naturalną fruktozą, jednak nie jest to najlepszy pomysł.


W czym jest fruktoza 

Fruktoza jest równie kaloryczna, jak cukier rafinowany, jednak ze względu na bardziej intensywną słodycz może być stosowana w mniejszej ilości. Tak naprawdę codziennie przekraczamy zalecaną normę spożycia tego cukru kilkukrotnie, co sprzyja powstawaniu nadwagi i prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy, miażdżycy oraz może skutkować zwiększeniem ryzyka rozwoju choroby nowotworowej zwłaszcza raka trzustki.

Zawartość fruktozy w owocach 

Fruktoza podobnie jak inne cukry dodaje nam energii. W porównaniu do białego cukru posiada dużo niższy indeks glikemiczny, a podczas trawienia nie wymaga udziału insuliny, dlatego polecana jest dla cukrzyków.

Z INNEJ KATEGORII: Czym powiększyć usta

zawartoscFruktoza w owocach tabela

Metabolizm fruktozy przebiega w wątrobie, co sprawia, że nadmierne spożycie tego cukru może prowadzić do miażdżycy oraz marskości wątroby – do niedawna choroba ta ujawniała się najczęściej w wieku starczym, dziś nadmiar spożywanej fruktozy skutkuje zwiększonym odsetkiem młodych osób cierpiących na tę chorobę.


Fruktoza występowanie
Mimo, iż fruktoza jest cukrem owocowym znajdziemy ją w wielu produktach, które z prawdziwymi owocami nie mają wiele wspólnego m.in. w napojach gazowanych, wędlinach, pieczywie, cukierkach, żelkach oraz jogurtach. W składzie produktów spożywczych występuje najczęściej pod nazwą syrop glukozowo – fruktozowy, syrop kukurydziany oraz ukrywana jest pod symbolami E420, E473 i E474 oraz E491 – E495.

Fruktoza a cukrzyca

Jeżeli chcemy zachować dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę warto ograniczyć spożywanie wszystkich cukrów prostych, w tym fruktozy. Oczywiście nie oznacza to, że mamy wyeliminować z diety świeże owoce, które w większości posiadają niski indeks glikemiczny i dostarczają do organizmu stosunkowo nieduże ilości fruktozy.

Ważne, aby unikać produktów słodzonych tym cukrem, które dodatkowo „wzbogacane” są sztucznymi słodzikami, barwnikami i konserwantami, dzięki czemu ich szkodliwość jest bez porównania wyższa niż zjedzonego jabłka czy kilku winogron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *