Fruktoza właściwości
Fruktoza w owocach
Fruktoza naturalnie występuje w owocach, jednak obecnie znajdziemy ten cukier w większości produktów spożywczych. Czy spożywanie nadmiaru fruktozy jest szkodliwe dla naszego zdrowia?
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ TEMAT: Jak powstrzymać apetyt na słodycze
Czy fruktoza jest zdrowa
Jak pokazują badania nadmierne spożycie fruktozy może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób m.in. cukrzycy typu II oraz powoduje nadawę i otyłość, dlatego należy zwrócić większą uwagę na to, czym słodzone są spożywane przez nas produkty spożywcze. Wprawdzie w porównaniu do białego cukru rafinowanego szkodliwość fruktozy jest nieco mniejsza, jednak nie oznacza to, że bez żadnej kontroli możemy codziennie sięgać po słodzone nią napoje gazowane, soki czy przetwory, w tym dżemy.
Dieta bez fruktozy
Problem nadmiernego spożycia cukru przyjął globalne oblicze. Coraz częściej słyszymy, że biały cukier stanowi jedną z głównych przyczyn pogarszania się naszego stanu zdrowia. Z tego względu wiele osób zastąpiło go naturalną fruktozą, jednak nie jest to najlepszy pomysł.
Fruktoza jest równie kaloryczna, jak cukier rafinowany, jednak ze względu na bardziej intensywną słodycz może być stosowana w mniejszej ilości. Tak naprawdę codziennie przekraczamy zalecaną normę spożycia tego cukru kilkukrotnie, co sprzyja powstawaniu nadwagi i prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy, miażdżycy oraz może skutkować zwiększeniem ryzyka rozwoju choroby nowotworowej zwłaszcza raka trzustki.
Fruktoza podobnie jak inne cukry dodaje nam energii. W porównaniu do białego cukru posiada dużo niższy indeks glikemiczny, a podczas trawienia nie wymaga udziału insuliny, dlatego polecana jest dla cukrzyków.
Z INNEJ KATEGORII: Czym powiększyć usta
Fruktoza w owocach tabela
Metabolizm fruktozy przebiega w wątrobie, co sprawia, że nadmierne spożycie tego cukru może prowadzić do miażdżycy oraz marskości wątroby – do niedawna choroba ta ujawniała się najczęściej w wieku starczym, dziś nadmiar spożywanej fruktozy skutkuje zwiększonym odsetkiem młodych osób cierpiących na tę chorobę.
Fruktoza a cukrzyca
Jeżeli chcemy zachować dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę warto ograniczyć spożywanie wszystkich cukrów prostych, w tym fruktozy. Oczywiście nie oznacza to, że mamy wyeliminować z diety świeże owoce, które w większości posiadają niski indeks glikemiczny i dostarczają do organizmu stosunkowo nieduże ilości fruktozy.
Ważne, aby unikać produktów słodzonych tym cukrem, które dodatkowo „wzbogacane” są sztucznymi słodzikami, barwnikami i konserwantami, dzięki czemu ich szkodliwość jest bez porównania wyższa niż zjedzonego jabłka czy kilku winogron.