Najlepsze weglowodany
Węglowodany w jedzeniu stanowią podstawowe źródło energii niezbędnej do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dobowej dawce dostarczanej energii powinny stanowić nawet 60 %, co dowodzi, że w obawie o zachowanie szczupłej sylwetki nie możemy rezygnować z ich spożywania.
Dobre i złe węglowodany
Niestety nie wszystkie węglowodany dostarczane wraz z pokarmem korzystnie wpływają na nasze zdrowie i to nie tylko w aspekcie przyczyniania się do powstawania nadwagi. Nadmiar cukrów prostych w diecie skutkuje licznymi chorobami dieto-zależnymi m.in. cukrzycą, grzybicą oraz próchnicą zębów. Nadmiar spożytych węglowodanów prostych (cukry proste) jest magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej, która odkłada się m.in. w okolicy brzucha, ud oraz pośladków.
Jakie węglowodany
Zawartość węglowodanów w organizmie człowieka wynosi zaledwie 1 %, dlatego tak ważne jest racjonalne żywienie, w którym niebagatelną rolę odgrywa spożywanie węglowodanów złożonych.
Węglowodany dobre czyli złożone zapewniają nam długie uwalnianie energii, zapobiegają szybkiemu spadkowi poziomu glukozy we krwi oraz wpływają na stabilizację pracy trzustki, a także chronią przed napadami głodu prowadzącego do podjadania zagrażającego naszej szczupłej sylwetce. Wielocukry stanowią także najważniejsze źródło energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania mięśni, a ich brak w diecie spowoduje spalanie białka z naszej tkanki mięśniowej.
Lista węglowodanów – złożone czyli te dobre to:
- Skrobia – występuje w produktach zbożowych (ok. 70 %), ziemniakach (ok. 15 %) oraz w suchych nasionach roślin strączkowych (ok. 60 %)
- Dekstryny – powstają pod wpływem rozpadu skrobi w wyniku procesów przetworu np. zbóż m.in. wypiekania chleba pełnoziarnistego
- Celuloza – wielocukier, którego organizm nie jest w stanie strawić; celuloza, drewnik, hemicelulozy i pektyny tworzą doskonale wszystkim znany błonnik pokarmowy, który znajdziemy m.in. w pełnych ziarnach, kaszach gruboziarnistych, brązowym ryżu, pieczywie razowym oraz owocach i warzywach. Błonnik pokarmowy pozwala usprawnić trawienie, wspomaga procesy przemiany materii, jak również odgrywa ważną rolę podczas odchudzania
- Glikogen – powstaje z cukrów prostych i jest magazynowany w wątrobie, jako tzw. węglowodan zapasowy oraz w tkance mięśniowej; glikogen stanowi niezbędne źródło energii potrzebnej do pracy mięśni
Produkty bez węglowodanów
Spożywanie węglowodanów jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i powinny one stanowić około 50 – 60 % zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka, gdyż taka ilość wielocukrów ochrania spalanie białka z mięśni.
Co ma dużo węglowodanów
Węglowodany złożone przykłady – posiadają długie łańcuchy cząsteczkowe, co sprawia, że po ich spożyciu energia uwalniana jest w sposób stopniowy powodując m.in. dłuższe uczucie sytości, brak napadów senności oraz wpływa na nasze zdolności koncentracji uwagi. Spożywanie wielocukrów, jako składnika zdrowej i dobrze zbilansowanej diety pozwala uniknąć odkładania się cukrów w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej, jak również zabezpiecza nas przed nadmiernym przybieraniem na wadze.
Węglowodany a odchudzanie
Warto pamiętać, że ilość węglowodanów w diecie uzależniona jest od wieku, płci oraz rodzaju wykonywanej pracy. Siedzący tryb życia na pewno nie jest wskazaniem do nadmiernego spożywania cukrów zarówno prostych, jak i złożonych i może stać się przyczyną kłopotów z utrzymaniem właściwej wagi ciała.
Węglowodany gdzie najwięcej
Za nasze kłopoty z wagą odpowiedzialne są przede wszystkim cukry proste m.in.: sacharoza, maltoza i laktoza. Znajdziemy je w cukrze buraczanym i trzcinowym, miodzie naturalnym, słodyczach, wyrobach cukierniczych, dżemach i marmoladach, warzywach oraz owocach, jak również w mleku i produktach z białej mąki.
Węglowodany proste nazywane także pustymi kaloriami (produkty weglowodanowe) nie przynoszą nam żadnych korzyści pod względem dostarczania wartościowych składników odżywczych. Ich nadmiar w diecie jest najczęstszą przyczyną nadwagi oraz otyłości i prowadzi do szeregu chorób związanych ze stosowaniem złej diety.