Właściwości lecznicze miodu
Naturalny miód od wieków ceniony jest za swoje właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze. Nazywany płynnym zlotem lub nektarem Bogów powinien stanowić część zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Dlaczego warto jeść miód oraz rodzaje miodu pszczelego.
Właściwości miodu spadziowego
Aby móc czerpać z właściwości leczniczych miodu oraz w pełni wykorzystać jego wartości odżywcze należy sięgać po produkty wysokiej jakości oraz unikać podgrzewania tego niezwykle smacznego pokarmu. Miód dodany np. do gorącej herbaty straci większość cennych właściwości leczniczych i stanie się jedynie zamiennikiem cukru.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Miód w zależności od rodzaju posiada znaczne ilości żelaza, magnezu, potasu oraz cynku i fosforu. Bogate w cenne wartości odżywcze są także inne produkty pszczele – propolis, pyłek kwiatowy oraz pierzga.
Przeczytaj także: Adipex Kupie
Lecznicze właściwości miodu
Miód zaliczany jest do grupy naturalnych antybiotyków – posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe, a stosowany, na co dzień pozwala znacznie podnieść naturalną odporność organizmu i zapobiegać alergii na pyłki, gdyż działa jak naturalna kuracja odczulająca. Miód i produkty pszczele np. propolis stanowią także cenny składnik naturalnych kosmetyków i domowych maseczek, które pozwalają aktywnie dbać o stan skóry.
Miód pszczeli właściwości
Miód możemy stosować na wiele różnych sposobów np. w postaci wzmacniającego odporność i ogólną formę napoju – łyżkę stołową miodu należy zalać połową szklanki letniej i wcześniej przegotowanej wody. Napój odstawiamy na noc i pijemy rano na czczo z dodatkiem soku z cytryny.
Temat, który może cię zainteresować: Produkty które spalają tłuszcz
Gatunki miodu
Miód gryczany – stosowany jest we wspomaganiu leczenia nowotworów, chorób układu krążenia oraz niedokrwistości. Zawiera duże ilości żelaza oraz magnezu, zapobiega anemii i podnosi odporność.
Miód lipowy – pomocny w leczeniu chorób układu oddechowego. Działa wykrztuśnie, napotnie oraz pomaga naturalnie obniżać gorączkę. Pomocny przy kaszlu i podrażnieniach nabłonka dróg oddechowych. Polecany jest także dla osób nerwowych, zestresowanych oraz cierpiących na choroby dróg moczowych.
Miód akacjowy – łagodzi dolegliwości w przypadku choroby wrzodowej i działa leczniczo na jelita. Pomocny przy zgadze, nadkwasocie oraz refluksie.
Miód rzepakowy – zawiera duże ilości potasu i wpływa na usprawnienie transportu tlenu w naszym organizmie. Szczególnie polecany dla osób chorych na serce oraz nadciśnienie i miażdżycę; pomocny w leczeniu oparzeń.
Miód mniszkowy – działa wzmacniająco, leczy stany przemęczenia, anemię oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Jaki miód najzdrowszy? Miód i produkty pszczele stanowią istną skarbnicę cennych związków, które pozwalają dbać o zdrowie i cieszyć się dobrą formą. Stosując miodowe kuracje nie musimy bać się o nadmierne przybieranie na wadze, gdyż jedna łyżeczka miodu zawiera zaledwie 38 kcal, co sprawia, że na pewno nie zagrozi naszej szczupłej sylwetce.
Temat z innej kategorii: Łojotokowe zapalenie skóry objawy