Jajka czy są zdrowe
Czy jajka szkodzą? Ożywiona dyskusja na temat wartości odżywczej jajek oraz ich wpływu na zdrowie trwa nie tylko w okresie Wielkanocy. Czy warto jeść jajka?
Teorii na temat jajek jest wiele. Dietetycy i specjaliści od żywienia od lat spierają się w kwestii ich wpływu na nasze zdrowie.
Jajko ile ma kalorii
Jedno jajko waży około 50g i zawiera około 70kcal w tym około 7g białka, 5g tłuszczu i zaledwie 1g węglowodanów. Tak naprawdę spożywanie ich z umiarem na pewno nie wyrządzi nam krzywdy i pozwoli wprowadzić do naszego menu pełen cennych wartości odżywczych produkt.
Z innej kategorii temat: Sól a zdrowie
Jajka właściwości odżywcze
Stanową one źródło ważnych witamin, aminokwasów oraz innych składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in.:
Niezbędną do właściwego funkcjonowania naszego wzroku oraz dbającą o zdrowie skóry witaminę A. Co jest w jajku?
- Regulujące procesy metaboliczne witaminy z grupy B
- Niezbędną dla zdrowia kości i zębów witaminę D
Działającą antyoksydacyjnie i odmładzająco witaminę E - Żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek
- Wzmacniającą naczynia krwionośne oraz rozbijającą cząsteczki tłuszczu i cholesterolu lecytynę
- Cenne dla zdrowia aminokwasy
- Jod oraz fosfor
- Jajko to także wartościowe źródło białka, które dodaje energii i jest podstawowym składnikiem budulcowych mięśni.
Składniki zawarte w jajkach wykazują także silne działanie antyoksydacyjne.
Cholesterol w jajkach
Szereg wartości odżywczych jajek przemawia na ich korzyść. Niestety nie każde jajko jest zdrowe – te pochodzące od kur faszerowanych antybiotykami oraz sztuczną paszą są znacznie uboższe w smaku oraz posiadają mniej cennych składników odżywczych niż te od kur korzystających z uroków przebywania na świeżym powietrzu i karmionych w sposób naturalny.
Czy można jeść jajka codziennie
Jajka od wiejskiej kury możemy bez obaw spożywać w postaci gotowanej na twardo lub miękko kilka razy w tygodniu. Jeżeli dbamy o sylwetkę lepiej zrezygnować ze spożywania jajek smażonych na tłuszczu, które są bardzo kaloryczne i ciężkostrawne.
Ten temat może cie zainteresować: Chcę rzucić palenie
Jajka dla urody
Jajka nie tylko są zdrowe, ale także pomogą nam zachować piękny wygląd, jeżeli zastosujemy je, jako składnik domowych maseczek. Maseczka z białka działa, jak naturalny lifting (ubitą pianę mieszamy z sokiem z cytryny) oraz pomaga poprawić funkcjonowanie skory tłustej; żółtko w połączeniu z oliwą lub miodem ożywi wygląd zmęczonej skóry i pomoże szybko ją nawilżyć.
Można także wykorzystać je do przygotowywania maseczek na włosy oraz peelingów do twarzy i ciała, który wykonamy z żółtka, otrąb oraz brązowego cukru.
Czy jajka mają cholesterol
Podsumowując nie takie jajka straszne, jak je malują. Ostrożność w ich spożywaniu powinny zachować osoby z nadwagą oraz posiadające znacznie podwyższony poziom złego cholesterolu. Jedzone z umiarem i przygotowywane w dietetyczny sposób bez dodatku tłuszczu na pewno nie wpłyną negatywnie na zdrowie oraz nie staną się przyczyną nadwagi.