Czerwone wino właściwości

winko wlasciwWłaściwości wina – Powszechnie mówi się, że picie alkoholu nie jest zdrowe, a należy wręcz unikać tego rodzaju napoju. Okazuje się jednak, że niektóre trunki bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przykładem jest czerwone wino. Należy je tylko spożywać z umiarem i rozsądkiem.

Czy wino jest zdrowe

Czerwone wino zawiera aż dziesięć razy więcej antyoksydantów niż białe wino oraz resweratrolu. To związki, które zwalczają przede wszystkim wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia komórek. Czerwone wino przygotowuje się z całych gron, dzięki czemu ma ono bardzo dobre właściwości. Wino czerwone bogate jest między innymi w potas, magnez oraz wapń.

Czerwone wino a zdrowie

Czerwone wino w pewnym stopniu może chronić organizm przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziała utlenianiu się złego cholesterolu LDL. Oczywiście nie należy zastępować winem zdrowej diety, ale warto, by i ten napój się w niej znalazł. Czerwone wino może pozytywnie oddziaływać na nadciśnienie tętnicze.


Czerwone wino a cholesterol

Zdecydowanie zmniejsza ryzyko niedokrwienia organizmu. Wino zawiera garbniki, które z kolei odpowiadają za prawidłową pracę układu pokarmowego. Zwiększa produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu.

Wino zdrowie

Spożywanie lampki wina do obiadu to nic złego, a wręcz przeciwnie. Trunek nie tylko doskonale wygląda, równie dobrze smakuje, ale ma też szerokie właściwości lecznicze. Należy tylko wybierać wino gronowe, robione bez zbędnych ulepszaczy i dodatków. Oczywiście wino nie zastąpi zdrowej diety, a tym bardziej leków stosowanych w celu leczenia konkretnych dolegliwości, ale będzie doskonałym czynnikiem wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *