Margaryna czy Masło
Od wielu lat toczy się ożywiona dyskusja dotycząca tego, co jest zdrowsze – masło czy margaryna? Tak naprawdę nikt nie przedstawił do tej pory wyczerpujących dowodów na przewagę jednego tłuszczu nad drugim, chociaż ze względów prozdrowotnych w tej rywalizacji wygrywa roślinna i niezagrażająca naszej szczupłej sylwetce margaryna.
Masło a margaryna
Czy masło roślinne jest zdrowe? Spożywanie tłuszczów jest niezbędne do przyswajania wielu witamin, które dostarczamy do naszego organizmu, co powoduje nie możemy całkowicie wyeliminować ich z diety. Tłuszcze są także cennym źródłem NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, dlatego powinny je spożywać nawet osoby z nadwagą.
Temat z innej kategorii: Zapalenie mieszka włosowego po depilacji
Czy masło jest zdrowe
Naturalne masło, które zawiera minimum 80 % tłuszczu mlecznego stanowi cenne źródło witamin oraz kwasów tłuszczowych i jest polecane, jako składnik codziennej diety dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących, a także osób starszych, które nie posiadają problemów z sercem i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Masło spożywane z umiarem nie powinno wyrządzić nam żadnej krzywdy, pod warunkiem, że będziemy wybierać produkty wysokiej jakości, a nie tzw. miksy będące połączeniem masła i słabej jakości margaryny z dodatkiem tłuszczy trans.
Czy masło jest zdrowe
Masło kusi wyśmienitym smakiem i chętnie stosujemy je nie tylko do kanapek, ale także do smażenia. Niestety produkt ten nie nadaje się do długiej obróbki cieplnej, gdyż wydzielają się w nim substancje, które mogą powodować raka. Aby cieszyć się smakiem smażonego na maśle mięsa lepiej stosować masło klarowane, które wcześniej sami przygotujemy, a nie kupimy w osiedlowym supermarkecie.
Wadą masła jest jego dość duża kaloryczność, która wpływa na przybieranie na wadze i może powodować wzrost poziomu złego cholesterolu oraz miażdżycę. 1g masła to około 10 kcal, więc warto spożywać ten tłuszcz okazjonalnie, jeżeli mamy problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała lub cierpimy na choroby układu krążenia.
Margaryny do smarowania pieczywa
W przeciwieństwie do masła margaryna zawiera pochodzące z tłuszczu roślinnego kwasy tłuszczowe NNKT oraz stanowi cenne źródło steroli i stanoli roślinnych, które obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają nam dbać o serce (cenne sterole i stanole roślinne znajdziemy przede wszystkim w droższych i przeznaczonych dla osób z problemami sercowymi margarynach).
Margaryna a zdrowie
Masło witaminy – Tłuszcz roślinny nie zawiera natomiast witamin i jest jedynie sztucznie nimi wzbogacany – w maśle znajdziemy naturalną witaminę D, która wzmacnia kości i odporność, witaminę A niezbędną do właściwego funkcjonowania wzroku oraz dbającą o stan naszej skóry witaminę E. Pomimo dużej zawartości witamin w margarynie przyswajają się one znacznie gorzej niż te z masła.
Temat dla ciebie: Jak szybko schudnąć po porodzie
Wybierając margarynę koniecznie należy zwrócić uwagę na jej jakość. Tanie margaryny do smarowania zawierają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, które kumulują się w naszym organizmie i mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów.
Co jest zdrowsze masło czy margaryna? Zaletą margaryny jest niska kaloryczność oraz brak obecnego w maśle cholesterolu. Ten rodzaj tłuszczu powinny spożywać osoby z nadwagą oraz ludzie obarczeni chorobami układu krążenia.
Zapoznaj się z tematem: Jak usunąć blizny
Ostateczny wybór tłuszczu, który będziemy używać do smarowania pieczywa uzależniony jest od naszego stanu zdrowia oraz wagi. Lekka i niskokaloryczna margaryna pozwoli ograniczyć przybieranie na wadze i nie obciąży naszego organizmu, jak naturalne masło. Z drugiej strony masło pozwala na dostarczenie do organizmu naturalnych witamin i jeżeli odżywiamy się zdrowo oraz prowadzimy aktywny tryb życia warto stosować je zamiennie wraz z tłuszczami pochodzenia roślinnego.