Co to jest zdrowa żywność?
Produkt ekologiczny, czyli jaki? Coraz częściej sięgamy po zdrową żywność ekologiczną, która z definicji powinna zawierać jedynie naturalne składniki. Jak jest naprawdę? Jak wybrać zdrowe produkty żywnościowe?
Zywność dostępna na sklepowych pólkach z roku na rok zawiera coraz więcej sztucznych dodatków i choć nie są to substancje zakazane i tak w negatywny sposób wpływają na nasze zdrowie – powodują między innymi alergie oraz kłopoty trawienne.
Zdrowa żywność informacje
Żywność typowo ekologiczna nie może zawierać żadnych sztucznych dodatków, w tym konserwantów oraz nie może pochodzić z upraw i hodowli stosujących sztuczne nawozy lub pasze zawierające np. antybiotyki. Niestety to tylko teoria – w sklepach znajdziemy wiele produktów, których opakowania opatrzone są przeróżnymi symbolami i znakami towarowymi do złudzenia przypominającymi certyfikaty bio i eko, jednak tak naprawdę to tylko gra pozorów.
Warto przeczytać także: Co pić zamiast kawy
Żywność eko
Chcąc kupować zdrową i w pełni ekologiczną żywność należy zawsze dokładnie czytać etykiety i wcześniej zapoznać się z zatwierdzonymi znakami, które umieszczane są na opakowaniach certyfikowanych produktów pochodzących od kontrolowanych i sprawdzonych producentów.
Eko sklepy to miejsca, w których kupimy jedynie naturalne i w pełni bezpieczne dla zdrowia produkty, ale jeżeli nie mamy dostępu do profesjonalnego sprzedawcy lub nie chcemy kupować przez internet możemy sprawdzić ofertę dostępną w najbliższym supermarkecie – i tutaj znajdziemy żywność ekologiczną, jednak musimy dokładnie poszukać i zwracać uwagę na skład konkretnego produktu.
Eco sklep posiada wprawdzie bogatszą ofertę, jednak nawet kilka naturalnych produktów, które znajdziemy na półkach najbliższego sklepu znacznie wzbogaci codzienne menu i pozwoli dostarczyć do organizmu cennych związków odżywczych.
Losowo wybrany temat: Jak stosować olejek arganowy
Organiczna żywność
Żywność organiczna to grupa produktów spożywczych, które objęte są rygorystyczną kontrolą. Sięgając po zdrowe jedzenie możemy mieć pewność, że cały proces jego produkcji przebiegał bez użycia nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin czy sztucznych pasz.
Zaletą żywności organicznej jest jej wysoka wartość odżywcza oraz oczywiście wyjątkowy smak, którego często nie doceniamy – nasze kubki smakowe tak przyzwyczaiły się do sztucznych dodatków poprawiających smak, że często naturalne produkty spożywcze wydają się nam mdłe i niezbyt smaczne. Znakiem rozpoznawczym zdrowej żywności jest także jej mniej atrakcyjny wygląd – warzywa z upraw ekologicznych zwykle nie są tak duże i piękne, jak te z pochodzące z masowej produkcji.
Zdrowa żywność przepisy
Warto wspomnieć, że np. plamki na skórce jabłek, ślady bytowania gryzoni czy ślimaków np. na liściach sałaty to jedynie znak, że warzywa pochodzą z miejsca gdzie nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin. W uprawach ekologicznych dopuszczone jest jednak stosowanie naturalnych nawozów oraz metod ochrony upraw przed chorobami i szkodnikami, jednakże są to jedynie bezpieczne dla zdrowia i środowiska preparaty i nie musimy się obawiać ich negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Może ci ę zainteresować temat: Jak łatwo rzucić palenie
Zdrowa żywność ekologiczna
Zdrowa żywność dla dzieci i zdrowa żywność dla niemowląt to odrębna grupa produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które podlegają szczególnej kontroli. Kupując jedzenie dla maluchów warto nie tylko stawiać na różnorodność, jakość i markę, ale przede wszystkim jak najkrótszy skład oraz certyfikaty pochodzenia. Niestety i tu nie obędzie się bez czytania etykiet, gdyż wielu producentów dodaje do dań dla najmłodszych cukier, konserwanty i inne dodatki, które mogą prowadzić do nadwagi, cukrzycy czy alergii.