Glutaminian sodu szkodliwość
Glutaminian sodu szkodliwy? Znajdziemy go w większości produktów spożywczych. W naturalnej postaci stanowi jeden ze składników białek i występuje w m.in.: jajkach, mięsie, rybach i owocach morza warzywach, mleku, pomidorach i innych warzywach. Jak glutaminian sodu wpływa na nasze zdrowie?
Glutaminian monosodowy szkodliwość
Glutaminian sodu e621, nazywana także jako polepszacz smaku, czyli sól jednosodowa kwasu glutaminowego w składzie produktów spożywczych oznaczany jest symbolem MSG oraz E621. Substancja ta używana jest, jako wzmacniacz smaku, niestety w formie syntetycznej, a jedynie taką znajdziemy w produkowanych obecnie produktach spożywczych nie jest wcale zdrowy i często uczula.
Przeczytaj temat: Jak zmotywować się do schudnięcia
Glutaminian nadaje potrawom charakterystyczny tzw. piąty smak „umami”. W kuchni azjatyckiej stosowany jest, jako najpopularniejsza przyprawa, która sprawia, że potrawy smakują znacznie lepiej i możemy rozkoszować się dużo intensywniejszym smakiem i zapachem spożywanych produktów.
Wzmacniacz smaku e621
W naturalnej postaci glutaminian sodu produkowany jest przez ludzki mózg z aminokwasów oraz glukozy i pełni funkcję jednego z neuroprzekaźników, dlatego przez długi czas był uważany za całkowicie nieszkodliwy dla zdrowia. Faktycznie naturalny glutaminian z warzyw, mięs, nabiału czy produktów zbożowych nie wyrządzi nam krzywdy, ale nadmiar syntetycznie wytworzonego E621 może już nam poważnie zaszkodzić.
Glutaminian sodu a gluten
Do czego dodawany jest glutaminian sodu? E621 znajdziemy przede wszystkim w produktach powszechnie uważanych za mało wartościowe. Dodawany jest m.in. do:
- Zup w proszku i dań instant
- Zupek chińskich
- Sosów sojowych
- Słonych przekąsek np. chipsów
- Sosów w proszku
- Słabej jakości wędlin i wyrobów garmażeryjnych
Z innej kategorii: Skuteczne środki odchudzające
Glutaminian sodu nie jest substancją zakazaną i może być stosowany, jako dodatek do żywności pod warunkiem, że producent wykaże jego zawartość na opakowaniu produktu. Spożywany w dużej ilości może powodować reakcje uczuleniowe m.in. pieczenie warg i języka, a jego szkodliwe działanie na nasz organizm może ujawnić się nawet po wielu latach.
Syndrom chińskiej restauracji
Spożywania produktów z glutaminianem sodu powinni unikać alergicy, nie należy podawać ich dzieciom, także ze względu na dodatkowe ryzyko otyłości związanej ze spożywaniem produktów przetworzonych. Duże ilości polepszaczy, konserwantów i innych dodatków do żywności mogą powodować u najmłodszych różne postacie nadpobudliwości, wpływać na pogorszenie pamięci i koncentracji, a także uzależniać, więc lepiej unikać ich w codziennej diecie naszych pociech.
Temat dotyczący ziół: Zioła lecznicze spis
Przyprawy bez glutaminianu sodu
Konserwanty i dodatki poprawiające smak oraz zapach znajdziemy w większości produktów spożywczych. Warto pamiętać, że nadmiar sztucznych dodatków do żywności to jedna z przyczyn coraz bardziej popularnych alergii, które nie występowały w czasach, gdy żywność była konserwowana w naturalny sposób np. poprzez peklowanie, a smak nadawały jej wyłącznie naturalne przyprawy.
E621 wzmacniacz smaku
Okazjonalne spożywanie produktów z glutaminianem sodu nie powinno wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie, jednak warto kierować się zasadami zdrowego żywienia i stosować jak najbardziej naturalną dietę, która ograniczy ryzyko gromadzenia się w naszych organizmach nadmiaru sztucznych polepszaczy, które wpływają m.in. na magazynowanie szkodliwych toksyn i sprzyjają powstawaniu nadwagi.