Antyoksydanty w żywności
Naturalne antyoksydanty w żywności to nasza tajna broń do walki z postępującymi procesami starzenia oraz wieloma chorobami. Sprawdź, w jakiej żywności znajdziesz naturalne antyoksydanty i przekonaj się, że zdrowa dieta może naprawdę poprawić stan Twojego zdrowia!
Przeciwutleniacze w żywności
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) chronią organizm przed wolnymi rodnikami, te z kolei wytwarzane są w trakcie trwania procesów metabolicznych. Przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na cały organizm i spowalniają proces starzenia się, ale nie tylko – okazują się także skuteczne w profilaktyce wielu chorób np. nowotworów i cukrzycy typu II.
Redukując wolne rodniki tlenowe, które występują w organizmie każdego człowieka i wykazują się dużą skłonnością do reagowania z innymi składnikami komórek, zyskujemy dodatkowo lepsze samopoczucie i wpływamy na wygląd skóry oraz przyśpieszamy efekty odchudzania.
Naturalne przeciwutleniacze
Istnieją dwa rodzaje antyoksydantów, endogeniczne, czyli takie, które produkowane są przez organizm, a także antyoksydanty, które występują naturalnie w żywności i nazywane są egzogenicznymi. Pełnią one bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka gdyż wspomagają pracę przeciwutleniaczy endogenicznych. Antyoksydanty pobierane z pokarmów zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, cukrzycę, czy nowotwory. Znacznie poprawiają odporność układu immunologicznego oraz wydłużają żywotność komórek.
Witaminy antyoksydacyjne
Antyoksydanty w żywności – za naturalne antyoksydanty uznawane są witaminy A, E oraz C. Witamina A jest głównym czynnikiem utrzymywania prawidłowej kondycji skóry, włosów oraz paznokci, a także wspomaga pracę układu kostnego. Naturalnie występuje w marchewce, kapuście i słodkich ziemniakach.
Witamina E stanowi ochronę dla całego układu krwionośnego, a przede wszystkim serca. Bierze czynny udział w transporcie substancji odżywczych do wszystkich komórek ciała. Witamina E spowalnia starzenie się całego organizmu człowieka. Znaleźć ją możemy w pokarmach takich jak pomidory, marchewka, pieczywo i makaron pełnoziarnisty.
Wskaźnik ORAC = ilość Antyoksydantów
Antyoksydanty w jedzeniu
Witamina C znana jest ze wspierania odporności organizmu, tak jest i w tym przypadku, oprócz tego, witamina ta przyspiesza gojenie się ran. Najłatwiej dostarczyć ją do organizmu spożywając owoce i warzywa – występuje w szpinaku, kalafiorze, papryce, porzeczkach, kiwi i cytrusach.
Do antyoksydantów możemy także zaliczyć koenzym Q10, selen i cynk. Koenzym Q10 wspomaga organizm w usuwaniu nadmiaru cholesterolu, a także stymuluje funkcje układu immunologicznego, oprócz tego hamuje starzenie się skóry, dlatego jest składnikiem większości kremów na zmarszczki. Występuje on w orzechach włoskich, sardynkach i makreli. Z kolei selen i cynk chronią nas przed nowotworami i bakteriami. Te składniki możemy znaleźć w znacznej ilości w kaszy gryczanej i wątróbce.
Działanie antyoksydacyjne herbaty
Świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu antyoksydantów jest picie zielonej lub białej herbaty. Przeciwutleniacze występujące w tych produktach wytwarzają swego rodzaju osłonę przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, a także chronią DNA oraz komórki przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu zmniejszają stres oksydacyjny. Herbaty zielona i biała posiadają 3 razy więcej antyoksydantów niż jakiekolwiek inne herbaty.