Sałatki z jajkami
Sałatki z jajkami zajmują zaszczytne miejsce w czołówce chętnie przygotowanych przekąsek na co dzień i od święta. Jak przygotować smaczne sałatki z jajkiem na twardo? Z czym łączyć ugotowane jajka, aby niezbyt wyszukane danie zachwyciło nawet największego smakosza?
Salatka z jajkiem
Sałatki z jajkami to porcja wartościowego białka oraz innych składników odżywczych, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej, o ile oczywiście nasz stan zdrowia na to pozwala – jajka w dużej ilości nie są polecane m.in. jeżeli mamy zbyt wysoki poziom złego cholesterolu.
Przepis na sałatkę z jajkiem
W kuchni Polskiej i nie tylko znajdziemy wiele ciekawych przepisów na sałatki z jajkami na twardo. Zarówno te tradycyjne np. sałatka jarzynowa z jajkiem czy różne postaci past jajecznych, jak i bardziej wyszukane połączenia znajdą swoich amatorów.
Z innej kategorii: Najlepsze preparaty na wypadanie włosów
Sięgając po jajka warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie, które odbija się przede wszystkim na smaku i zawartości składników odżywczych. Dla dzieci polecane są zwłaszcza jajka wiejskie od „szczęśliwych” kur, które karmione są naturalną i zróżnicowaną paszą oraz mogą swobodnie poruszać się po kurniku.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Pomysłem na wykwintne danie są sałatki warstwowe np. sałatka z jajkiem i tuńczykiem. Jak ją przygotować? Tak naprawdę to efektowne danie jest banalnie proste. Składniki i sposób wykonania poniżej.
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem – składniki
- 5 jajek na twardo
- 2 puszki tuńczyka w oleju, najlepiej w kawałkach
- 1 cebulka
- pęczek szczypiorku
- 20 dkg żółtego sera
- 1 zielony ogórek
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Jajka, cebulkę, ogórka i szczypiorek drobno pokrój, tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Majonez przełóż do małej miseczki i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. W sporej misce wyłożonej folią spożywczą układaj cienkimi warstwami jajka, cebulkę, tuńczyka, szczypiorek, ogórka i żółty ser.
Każdą warstwę oddziel „kołderką” z majonezu. Gotową sałatkę włóż do lodówki, a gdy się schłodzi przełóż całość na talerz odwracając miskę. Zdejmij folię i udekoruj całość kleksami majonezu oraz natką pietruszki i szczypiorkiem.
Temat, który może cię zainteresować: Jak poprawić samopoczucie
Sałatkę możesz podawać także wprost z naczynia, w którym była przygotowywana (nie używaj wtedy folii do wyłożenia miski), jednak serwowana w formie tortu smakuje wprost wyśmienicie i dodatkowo cieszy oko.
Salatka z jajkami
Jajka na twardo idealnie komponują się z wiosennymi warzywami. W połączeniu z pomidorkami koktajlowymi, zielonym ogórkiem, chrupiącą sałatą, kolorowymi paprykami i brokułami lub szparagami tworzą doskonałe danie na kolację lub drugie śniadanie. Do sałatki z jajek, którą zaserwujemy np. w towarzystwie grzanek możemy także dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub pieczonego kurczaka.
Przepis na sałatkę jajek warto samodzielnie modyfikować szukając inspiracji w porach roku i korzystając z sezonowych produktów tworzyć nowe dania. Zimą, kiedy świeże warzywa niespecjalnie smakują warto przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować pastę jajeczną np. z dodatkiem szynki, czerwonej cebulki i ostrej musztardy.
Warto przeczytać: Jak się pozbyć boczków
Sałatka z jajek na twardo to danie, które warto serwować nie tylko w okresie Wielkanocy, gdyż jajka dostarczają wielu składników odżywczych, których często brakuje w naszej diecie.
Ja lubię taką standardową sałatkę, czyli jajko i majonez do tego trochę soli i jak dla mnie taka najprostsza wersja jest najlepsza.