Roszponka witaminy
Niepozornie wyglądająca roszponka kryje w sobie prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, a co więcej posiada znikomą kaloryczność, dzięki czemu może być spożywana niemal bez ograniczeń przez osoby przebywające na diecie i liczące kalorie.
Z INNEJ KATEGORII: Co na rozdwajające się paznokcie
Roszponka kalorie
Roszponka stanowi przede wszystkim źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów – 100 g roszponki dostarcza nam jedynie 21 kalorii, 2 g białka, 0,4 g tłuszczów oraz 3,6 g węglowodanów.
Spożywając roszponkę możemy uzupełnić naszą dietę w niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
Tak bogaty skład roszponki sprawia, że warto włączyć tę roślinę do codziennej diety zwłaszcza osób osłabionych, kobiet w ciąży i karmiących, osób starszych oraz dzieci w wieku rozwojowym. Niska kaloryczność oraz indeks glikemiczny roszponki pozwalają także korzystać z jej właściwości osobom chorym na cukrzycę.
Sałata roszponka właściwości
Roszponka swój lekko orzechowy smak zawdzięcza olejkom eterycznym, które posiadają właściwości przyśpieszające trawienie oraz łagodzące stres i napięcie nerwowe. Spożywając roszponkę wpływamy nie tylko na poprawę ogólnego stanu zdrowia, ale także regulujemy pracę obciążonego ciągłym stresem układu nerwowego.
WARTO PRZECZYTAĆ TAKŻE: Czym powiększyć usta
Sałatka z roszponką przepisy
Roszponka doskonale sprawdza się, jako składnik różnych sałatek. Możemy dodawać ją także do zup warzywnych oraz używać w roli dekoracji potraw podawanych na zimno i gorąco. Wyjątkowo łatwa uprawa roszponki pozwala niemal przez cały rok cieszyć się jej smakiem, jednak kupując gotowe mieszanki sałat lub roszponkę w foliowych torebkach należy zwrócić uwagę na jej jakość. Aby w pełni korzystać z właściwości odżywczych i zdrowotnych roszponki najlepiej uprawiać ją na własnym parapecie.