Przepis na domową nutellę ?
Przepis na domową nutellę bez niezdrowego tłuszczu utwardzonego i białego cukru! Jak przygotować zdrowy krem czekoladowo-orzechowy – szybko i bez żadnego problemu! Sprawdź i przekonaj się, że warto – każdy łasuch pokocha zdrową, domową nutellę!
Nutella ze sklepu nie ma niemal żadnych wartości odżywczych – to jedynie masa cukru, tłuszczu najgorszej jakości, niewielka ilość mleka w proszku, orzechów, odtłuszczonego (czyli bezwartościowego dla zdrowia kakao) i wielu dodatków, które pomagają osiągnąć smak i idealną konsystencję.
Nutella przepis: składniki
Aby zrobić jeden mały słoiczek nutelli potrzebujesz
- 100g łuskanych orzechów laskowych
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 1,5 – 2 łyżek miodu
- Około 1/3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego np. kokosowego
- 25 ml oleju kokosowego wysokiej jakości
Przepis na nutelle: sposób wykonania
Orzechy podpraż na gorącej patelni, wystudź i usuń z nich brązowe skórki – zawinięte w czystą ściereczkę orzechy pocieraj dłońmi, a skórki szybko zejdą. Następnie orzechy przesyp do wysokiego naczynia i zblednij na pył lub użyj młynka do orzechów lub kawy – orzechy powinny być dokładnie rozdrobnione.
Mleko krowie przegotuj i ostudź, jeżeli używasz roślinnego możesz dodać go bez gotowania.
Do orzechów dodaj olej, kakao i miód oraz część mleka i całość blenduj dolewając mleka, aż uzyskać odpowiednią konsystencję. Masa powinna być gęsta i błyszcząca – jeżeli będzie mało słodka dodaj jeszcze odrobinę miodu. Gotową nutellę przełóż do małego słoika i przechowuj w lodówce.
Aby zmienić nieco smak możesz przepis na domową nutellę nieco zmienić np. dodając odrobinę wanilii, syropu klonowego czy wiórków kokosowych lub suszonych owoców – efekt będzie naprawdę zaskakujący!
Zdrowa nutella pozwoli Ci cieszyć się smaczną i wartościową przekąską, a jeżeli raz jej spróbujesz na pewno nigdy więcej nie sięgniesz po tą dostępną w sklepie!
Smacznego!