Przepis na domową nutellę ?

Przepis na domową nutellę bez niezdrowego tłuszczu utwardzonego i białego cukru! Jak przygotować zdrowy krem czekoladowo-orzechowy – szybko i bez żadnego problemu! Sprawdź i przekonaj się, że warto – każdy łasuch pokocha zdrową, domową nutellę!

Nutella ze sklepu nie ma niemal żadnych wartości odżywczych – to jedynie masa cukru, tłuszczu najgorszej jakości, niewielka ilość mleka w proszku, orzechów, odtłuszczonego (czyli bezwartościowego dla zdrowia kakao) i wielu dodatków, które pomagają osiągnąć smak i idealną konsystencję.

Nutella przepis: składniki

Aby zrobić jeden mały słoiczek nutelli potrzebujesz

  • 100g łuskanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 1,5 – 2 łyżek miodu
  • Około 1/3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego np. kokosowego
  • 25 ml oleju kokosowego wysokiej jakości

Przepis na nutelle: sposób wykonania

Orzechy podpraż na gorącej patelni, wystudź i usuń z nich brązowe skórki – zawinięte w czystą ściereczkę orzechy pocieraj dłońmi, a skórki szybko zejdą. Następnie orzechy przesyp do wysokiego naczynia i zblednij na pył lub użyj młynka do orzechów lub kawy – orzechy powinny być dokładnie rozdrobnione.

Mleko krowie przegotuj i ostudź, jeżeli używasz roślinnego możesz dodać go bez gotowania.

Do orzechów dodaj olej, kakao i miód oraz część mleka i całość blenduj dolewając mleka, aż uzyskać odpowiednią konsystencję. Masa powinna być gęsta i błyszcząca – jeżeli będzie mało słodka dodaj jeszcze odrobinę miodu. Gotową nutellę przełóż do małego słoika i przechowuj w lodówce.

Aby zmienić nieco smak możesz przepis na domową nutellę nieco zmienić np. dodając odrobinę wanilii, syropu klonowego czy wiórków kokosowych lub suszonych owoców – efekt będzie naprawdę zaskakujący!

Zdrowa nutella pozwoli Ci cieszyć się smaczną i wartościową przekąską, a jeżeli raz jej spróbujesz na pewno nigdy więcej nie sięgniesz po tą dostępną w sklepie!

Smacznego!