Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3

kwas-omega-3Kwasy omega 3 to inaczej nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które są bardzo pożądane przez organizm. Biorą one udział w bardzo wielu procesach, jednak ich nadmiar może szkodzić i powodować szereg zaburzeń różnych układów. Jak i kiedy stosować omega 3 i omega 6?

Omega 3 na co?

Omega 3 działanie – kwasy omega 3 są przede wszystkim źródłem energii i niezbędnym budulcem wielu tkanek, komórek i narządów. Wpływają korzystnie na właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i mózgu. Oprócz tego, kwasy omega 3 wykazują działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka okrężnicy, prostaty oraz piersi. Znacznie zmniejszają także ryzyko występowania zawałów i chorób serca.

Produkty z kwasami

Kwasy te stosowane są także w wielu kremach przeciwzmarszczkowych, gdyż spowalniają procesy starzenia się skóry oraz komórek ciała. Nie są samoistnie wytwarzane przez organizm człowieka dlatego należy je dostarczać z pożywieniem.

Omega 3 występowaniekwas-omega-31-300x300

Kwasy te możemy w znacznych ilościach dostarczyć do organizmu  spożywając ryby morskie, owoce morza, warzywa, oleje roślinne i orzechy. Omega 3 można uzupełniać także za pomocą suplementów diety lub preparatów witaminowych, które dostarczają do naszego organizmu także inne niezbędne witaminy i minerały.

Omega 3 odchudzanie

Najprostszym i najszybszym sposobem uzupełniania kwasów omega 3 w organizmie jest przyjmowanie tranu w postaci farmaceutyków.

Kwasy omega 3 zapobiegają rozwojowi nowotworów, niewydolności serca i cukrzycy, wspierają układ nerwowy, przeciwdziałają depresji, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, obniżają poziom „złego” cholesterolu, pozytywnie wpływają na wygląd skóry, zmniejszają wchłanianie węglowodanów oraz nie dopuszczają do nadmiernego wydzielania insuliny po przyjęciu pokarmów węglowodanowych, poza tym wspomagają odchudzanie i wykazują działanie przeciwzapalne.

Produkty bogate w kwasy omega 3 

Łatwo jednak przekroczyć zalecaną dzienną dawkę, która wynosi 1-4 g tych związków. Przedawkowanie kwasów omega 3 prowadzi do zaburzeń procesów krwiotwórczych oraz utrudnionej pracy układu odpornościowego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3

Długotrwałe przyjmowanie dużych dawek kwasów omega 3 zwiększa podatność na infekcje, występowanie licznych krwotoków spowodowane zaburzeniami procesów hemolitycznych oraz znacznie zaburzony zostaje proces gojenia się ran. Kwasy omega 3 można przedawkować przyjmując jednocześnie suplementy diety bogate w te związki, zażywając tran, oraz stosując dietę bogatą w omega 3.