Zimowe warzywa – dlaczego warto jeść produkty sezonowe?

Zimowe warzywa – Dieta oparta na produktach sezonowych, to samo zdrowie i to nie tylko ze względu na fakt, że warzywa i owoce importowane nie mają takiego smaku i tylu wartości odżywczych, co te pochodzące z naszej strefy klimatycznej.

Warzywa na zimę

Jeżeli Twój organizm woła zimą o porcję witamin, nie sięgaj po przypominające w smaku plastik pomidory, szczelnie opakowane w folię ogórki czy pełne nawozów nowalijki. Do dyspozycji masz całą gamę zimowych warzyw, z których przygotujesz rozgrzewające zupy, pyszne surówki oraz milion innych zdrowych potraw. Zimowe warzywa to także doskonały sposób na zdrowe frytki i chipsy – idealnie do przygotowania takich specjałów nadają się buraki, seler, pietruszka czy marchewka, które możemy także delikatnie podpiec przed dodaniem ich np. do rosołu, a zupa zyska wówczas wyjątkowy smak.

Jakie warzywa jeść w ciąży

Wśród zimowych warzyw każdy znajdzie coś dla siebie – kapusta biała, włoska i czerwona, marchewka, korzeń pietruszki, seler, por oraz buraki, rzepa czy topinambur pozwolą cieszyć się wyjątkowo smacznymi potrawami oraz zaspokoją zapotrzebowanie na witaminy i minerały każdego zmęczonego zimą organizmu.

Jak wykorzystać zimowe warzywa?

Na pewno warto postawić na zupy – z warzyw możemy przygotować ich tysiące! Jeżeli znudzi się nam tradycyjna jarzynowa, warto przygotować sycącą zupę krem np. z dodatkiem warzyw mrożonych, które są znacznie zdrowsze niż ich świeże odpowiedniki, dostępne zimą na sklepowych półkach. Pozostając w temacie zup, które idealnie nadają się nie tylko na obiad, ale także rozgrzewające śniadanie, które zapewni Ci niezbędną zimą porcję energii z samego rana – aby zyskały ciekawy smak dopraw je imbirem, ostrą papryką lub posyp uprażonymi na patelni orzechami.

Zimowe warzywa to także doskonała baza do zdrowych surówek, idealny dodatek do domowego twarożku (rzepa), zapiekanek oraz soków. Nic tak nie stawia na nogi, jak porcja świeżo wyciśniętego soku z buraków, marchewki i jabłek czy soku z selera i pietruszki, który idealnie oczyszcza nerki (zapobiega kamicy nerkowej) oraz pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.

Buraczki na zime

Wracając do buraków – warzywa te zawierają mnóstwo witamin i minerałów m.in. żelaza i możemy je spożywać w różnej formie – zup, surówek, a nawet frytek. Jeżeli cierpimy z powodu anemii, warto codziennie wypić szklankę soku z buraków, który pomoże szybko poprawić wyniki badań krwi.

Warzywa na odchudzanie

Wybór warzyw, które bez problemu kupimy zimą i nie będą one pochodziły z importu, jest ogromny. Warto włączyć je do codziennej diety także w formie kiszonek – kiszone ogórki oraz kapusta to doskonałe źródło naturalnych probiotyków, które pozwalają uniknąć zimowych infekcji i pomagają odbudować florę bakteryjną przewodu pokarmowego po antybiotykoterapii.