Polskie superfoods
Polskie superfoods – Natura daje nam wiele skarbów w postaci roślin, które mogą wpłynąć na poprawę naszego stanu zdrowia. Co ważne wcale nie musimy sprowadzać ich z odległych zakątków globu – nasza szerokość geograficzna także obfituje w zdrowe „superfoods”, które warto włączyć do codziennej diety.
Superfood na co dzień
Boom na „superfoods” spowodował coraz większe zainteresowanie właściwościami roślin rosnących tuż obok nas, z których dobrodziejstwa korzystały nasze prababcie. Okazało się, że wcale nie musimy kupować za ogromne pieniądze poddawanych konserwacji jagód Goji i Acai, aby cieszyć się mocą naturalnych antyoksydantów czy stawiać jedynie na egzotyczne suplementy diety – na naszym podwórku również spotkamy godne uwagi, tanie i skuteczne „superfoods” w swojskiej wersji!
Superfood produkty
I tak mamy polską super żywność, która przez lata stała się trochę zapomnianym składnikiem diety. Okazuje się, że żurawina może konkurować z jagodami Goji i Acai, siemię lniane z powodzeniem zastąpi nasiona quinoa, a czarnuszka może mierzyć się z nasionami chia.
Produkty superfood
Oczywiście nie każdy z egzotycznych specjałów ma swoich polskich odpowiedników. Liczy się jednak to, że sięgając po lokalną zdrową żywność, możemy uniknąć nie tylko zrujnowania domowego budżetu, ale również wiążących się z długim transportem, nieodpowiednim przechowywaniem i konserwacją zagrożeń w postaci chemicznych dodatków czy rozwijających się w nieodpowiednio przechowywanym produkcie zarodników grzybów i pleśni.
Polskie superfoods – Co oferuje nam natura?
Superżywność – Jeżeli stawiasz na super żywność, w Twoim jadłospisie muszą się znaleźć najzdrowsze produkty, które oferuje nasza strefa klimatyczna.
Wśród nich nie może zabraknąć:
Owoców dzikiej róży – zawarte w dzikiej róży flawonoidy i garbniki w połączeniu z ogromną ilością witaminy C idealnie poprawiają odporność, pozwalają walczyć z infekcjami oraz wpływają na zachowanie młodego wyglądu;
Żurawiny – skarbnica naturalnych antyoksydantów oraz skuteczny lek na infekcje dróg moczowych;
Owoców pigwy – pigwa dostarcza do organizmu witaminę C oraz związków wpływających na poprawę pracy wątroby, narządów układu pokarmowego i trawiennego oraz pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu;
Siemienia lnianego – polski len to doskonałe źródło błonnika oraz zdrowych tłuszczów;
Owoców aronii i malin – podobnie, jak modne owoce noni chronią układ krążenia i pomagają walczyć z jesiennymi i zimowymi infekcjami.