Forum

Pierogi z mięsem farsz  

  RSS

(@mlodamama)
Member
Dołączył: 8 lat temu
Posty: 0
16 marca 2017 15:59  

Ostatnio robiłam pierogi z farszem z nowego przepisu i wyszły bardzo pyszne więc może komuś przyda się przepis.

farsze do pierogow

Z podanych proporcji wyjdzie około 40-50 szt pierogów na farsz do pierogów:
około 700g surowego mięsa, niestety po ugotowaniu pozostanie zaledwie 400 g mięsa
Polecam mięso z szynki bądź wołowe

Jeżeli chodzi o przyprawy to:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

    Pozostałe składniki:

  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 średnia cebula (około 100 g)
  • olej do smażenia
  • do smaku sól, pieprz

    składniki na ciasto na pierogi z jajkiem:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

do mierzenia używałam szklanki o pojemności 250 ml

 

Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso na farsz:

Umyte wcześniej mięso wkładamy do garnka. Dodajemy przyprawy takie jak: czosnek, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, sól

Zalewamy wodą, następnie garnek stawiamy na gazie i gotujemy aż mięso będzie miękkie – u mnie trwało to ok. 50 minut.

Następnie mięso wyjmujmy z wody i odstawiamy aż wystygnie, następnie kroimy na mniejsze kawałki żeby łatwiej było je zmielić

Wcześniej przygotowaną kajzerkę zalewamy w miseczce zimną wodą i pozostawiamy w wodzie na kilka minut. Następnie odciskamy kajzerkę z nadmiaru wody.

Pierogi na wigilie przepis
Cebulę kroimy w półplasterki a następnie delikatnie podsmażamy na patelni przez. Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielimy, wcześniej przygotowane składniki farszu na nasze pierogi, na koniec do mielenia dajemy odciśniętą wcześniej z wody kajzerkę.

Tak zmielone składniki doprawiamy delikatnie pierzem i solą.

Teraz możemy przygotować ciasto na pyszne pierogi:
Do miski wsypujemy mąkę następnie dolewamy gorącą wodę to delikatnie solimy i dodajemy trochę oleju, teraz całość mieszamy przez chwilę w misce aby składniki dokładnie się wymieszały.

Następnie dodajemy jajko po czym przez chwilę dokładnie mieszamy ciasto aby jajko dobrze połączyło się z pozostałymi składnikami. Po około 30 minutach możemy rozpocząć lepienie pierogów:

Ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość nie więcej niż 2 milimetrów i wycinamy je najlepiej za pomocą szklanki lub foremki jeżeli takową ktoś posiada.

 Wycięte wcześniej krążki na pierogi nakrywamy ściereczką żeby nasze ciasto nie obsychało podczas lepienia pierogów.  Krążek z ciasta bierzemy w ręce i delikatnie rozciągamy, następnie nakładamy min. łyżeczkę farszu i teraz zlepiamy dokładnie pieroga żeby się nie rozleciał podczas gotowania.

Gotowanie naszych pierogów:

Dodajemy łyżkę soli do wody w której będziemy gotować pierogi oraz około 2 łyżek oleju (nie dodajemy zbyt dużo pierogów do garczka)

Do gotującej wody wrzucamy małymi partiami zrobione pierogi i gotujemy aż od momentu ponownego zagotowania się wody  czyli ok. 3 minuty.

Ugotowane  już pierogi wyjmujemy łyżką i polewamy je niewielką ilością tłuszczu (takie są nieco lepsze)

Pierogi z farszem mięsnym podaję najczęściej polane delikatnie roztopionym masełkiem lub lekko podsmażonym boczkiem.


OdpowiedzCytat
Share:
  
Praca

Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja