Ostatnio robiłam pierogi z farszem z nowego przepisu i wyszły bardzo pyszne więc może komuś przyda się przepis.
Z podanych proporcji wyjdzie około 40-50 szt pierogów na farsz do pierogów:
około 700g surowego mięsa, niestety po ugotowaniu pozostanie zaledwie 400 g mięsa
Polecam mięso z szynki bądź wołowe
Jeżeli chodzi o przyprawy to:
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Pozostałe składniki:
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 średnia cebula (około 100 g)
- olej do smażenia
- do smaku sól, pieprz
składniki na ciasto na pierogi z jajkiem:
- 350 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 2 szklanki mąki
- 125 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
do mierzenia używałam szklanki o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso na farsz:
Umyte wcześniej mięso wkładamy do garnka. Dodajemy przyprawy takie jak: czosnek, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, sól
Zalewamy wodą, następnie garnek stawiamy na gazie i gotujemy aż mięso będzie miękkie – u mnie trwało to ok. 50 minut.
Następnie mięso wyjmujmy z wody i odstawiamy aż wystygnie, następnie kroimy na mniejsze kawałki żeby łatwiej było je zmielić
Wcześniej przygotowaną kajzerkę zalewamy w miseczce zimną wodą i pozostawiamy w wodzie na kilka minut. Następnie odciskamy kajzerkę z nadmiaru wody.
Tak zmielone składniki doprawiamy delikatnie pierzem i solą.
Teraz możemy przygotować ciasto na pyszne pierogi:
Do miski wsypujemy mąkę następnie dolewamy gorącą wodę to delikatnie solimy i dodajemy trochę oleju, teraz całość mieszamy przez chwilę w misce aby składniki dokładnie się wymieszały.
Następnie dodajemy jajko po czym przez chwilę dokładnie mieszamy ciasto aby jajko dobrze połączyło się z pozostałymi składnikami. Po około 30 minutach możemy rozpocząć lepienie pierogów:
Ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość nie więcej niż 2 milimetrów i wycinamy je najlepiej za pomocą szklanki lub foremki jeżeli takową ktoś posiada.
Wycięte wcześniej krążki na pierogi nakrywamy ściereczką żeby nasze ciasto nie obsychało podczas lepienia pierogów. Krążek z ciasta bierzemy w ręce i delikatnie rozciągamy, następnie nakładamy min. łyżeczkę farszu i teraz zlepiamy dokładnie pieroga żeby się nie rozleciał podczas gotowania.
Gotowanie naszych pierogów:
Dodajemy łyżkę soli do wody w której będziemy gotować pierogi oraz około 2 łyżek oleju (nie dodajemy zbyt dużo pierogów do garczka)
Do gotującej wody wrzucamy małymi partiami zrobione pierogi i gotujemy aż od momentu ponownego zagotowania się wody czyli ok. 3 minuty.
Ugotowane już pierogi wyjmujemy łyżką i polewamy je niewielką ilością tłuszczu (takie są nieco lepsze)
Pierogi z farszem mięsnym podaję najczęściej polane delikatnie roztopionym masełkiem lub lekko podsmażonym boczkiem.